Δεδομένη η ζημιά παρά την αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό του ρυθμού κρατήσεων. Αξιοποιούν την κατάσταση οι τουρ οπερέιτορ για να κλειδώσουν τα συμβόλαια του 2016 σε χαμηλές τιμές. «Μαξιλάρι» για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας ο οδικός τουρισμός. H εικόνα ανά τουριστική περιοχή.
Για ολομέτωπη αντεπίθεση οκτώ εβδομάδων με βροχή προφορών και στόχο την προσέλκυση όσο περισσότερων κρατήσεων γίνεται προετοιμάζονται, ήδη, οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες που αναμένεται να καταγράψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός.Το όπλο των προσφορών, ωστόσο, που επιστρατεύουν οι Έλληνες ξενοδόχοι απειλεί να μεταβληθεί σε μπούμερανγκ καθώς οι ξένοι τουρ οπερέιτορ το αξιοποιούν στο έπακρον προκειμένου να κλειδώσουν ευνοϊκά γι’αυτούς επίπεδα τιμών για τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από το 2016.

Γνωστός ξενοδόχος ανέφερε στο Euro2day.gr πως πρακτικά όλοι οι ξενοδόχοι βασίζουν αυτή την περίοδο τις πωλήσεις τους στις προσφορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μονάδες πολυτελείας προσφέρουν τώρα  στους τουρ οπερέιτορ εκπτώσεις της τάξης ακόμα και του 30% για έγκαιρες κρατήσεις (early bookings).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συγκροτήματος πέντε αστέρων της Βόρειας Ελλάδας που φέρεται να πρόσφερε σε Γερμανό τουρ οπερέιτορ έκπτωση 30% και δωρεάν αναβάθμιση σε «πλήρους διατροφής» των πακέτων που προέβλεπαν ημιδιατροφή.

Όπως επισημαίνουν, όμως, κορυφαίοι παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, η βροχή προσφορών που επιστρατεύουν ως έσχατο όπλο οι ξενοδόχοι απειλεί να μεταβληθεί σε αχίλλειο πτέρνα. Κι αυτό, όπως εξηγούν, επειδή στο ίδιο διάστημα που επιχειρείται ολική επαναφορά του ρυθμού κρατήσεων με προσφορές, ταυτόχρονα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των ξενοδόχων με τους τουρ οπερέιτορ για να κλειδώσουν οι τιμές των δωματίων της επόμενης χρονιάς.

Έτσι, όπως επιβεβαιώνουν διαφορετικές ξενοδοχειακές πηγές, οι τουρ οπερέιτορ ζητούν να θεωρηθούν οι μειωμένες τιμές των προσφορών βάση διαπραγμάτευσης για την επόμενη χρονιά. Κι αν αυτό ισχύσει, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις -ιδιαίτερα οι μικρότερες- θα βρεθούν υπό ασφυκτική πίεση, υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου, αφού θα έχουν να διαχειριστούν και τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τοπικές ενώσεις ξενοδόχων όπως της Χαλκιδικής έχουν ήδη συστήσει στα μέλη τους να ζητήσουν από τους τουρ οπερέιτορ αύξηση τιμών για το 2016 που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στην επιβάρυνση από το ΦΠΑ που υπολογίζεται σε 5-7%.

Οι τουρ οπερέιτορ, ωστόσο, αξιοποιούν στο έπακρον την ισχυρή διαπραγματευτική τους θέση και αρνούνται επικαλούμενοι τον ανταγωνισμό.

Η αναθέρμανση κρατήσεων δεν αρκεί

Η αναθέρμανση των κρατήσεων μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους-πιστωτές , άλλαξε μεν την ατμόσφαιρα στις τουριστικές περιοχές, αλλά δεν εξομάλυνε την κατάσταση.

Κι αυτό διότι οι απώλειες κρατήσεων που καταγράφηκαν στις τρεις βδομάδες μετά την κήρυξη τραπεζικής αργίας και μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, επέφεραν καίριο πλήγμα στα έσοδα των επιχειρήσεων και καθιστούν πρακτικά αδύνατη την αναπλήρωσή τους φέτος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου σε βασικές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Σε παρόμοια εκτίμηση οδηγούν πληροφορίες από κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού όπως η γερμανική.

Ξενοδοχειακή πηγή που επέστρεψε μόλις από ένα γύρο σε ευρωπαϊκές αγορές μετέφερε στο Euro2day.gr πως, σχεδόν στο σύνολό τους, οι τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας καταγράφουν μείωση στις πωλήσεις τους για την Ελλάδα. Με εξαίρεση έναν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο όμιλος TUI φερόταν να καταγράφει το τελευταίο διάστημα μείωση της τάξης του 12% για την Ελλάδα στη γερμανική αγορά. Ο ίδιος όμιλος, ωστόσο, αναφέρει αύξηση των πωλήσεων για την Ελλάδα, συνυπολογίζοντας όμως τις κρατήσεις και από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ο γνωστός τουρ οπερέιτορ Thomas Cook, την ίδια στιγμή, ενδέχεται να καταγράψει απώλειες της τάξης των 20 εκατ. στερλινών εξαιτίας της ακύρωσης των προγραμμάτων του στην Τυνησία και των προβλημάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα που επικαλούνται εκτιμήσεις της Credit Suisse.

Οι περιοχές

Την εξέλιξη των κρατήσεων τις επόμενες οκτώ εβδομάδες αναμένουν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής Γρηγόρη Τάσιο.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο επικεφαλής των ξενοδόχων της Χαλκιδικής ανέφερε πως η μείωση των Ελλήνων επισκεπτών φθάνει το 15%. Πτώση 30%, ταυτόχρονα, καταγράφουν οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην περιοχή.

Η βασική τουριστική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο, βρήκε σωτήριο μαξιλάρι ασφαλείας στον οδικό τουρισμό από χώρες των Βαλκανίων και αυξημένες αφίξεις από την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Γρ. Τάσιο, οι αφίξεις οδικού τουρισμού φέτος θα αντιπροσωπεύουν το 65% των συνολικών ξένων επισκεπτών στη Χαλκιδική. Ο ίδιος εκτιμά πως αν δεν υπήρχε ο οδικός τουρισμός η Χαλκιδική πιθανότατα θα κατέγραφε φέτος πτώση τουριστικής κίνησης της τάξης του 40%.

Στα Χανιά διαπιστώνεται αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό του ρυθμού κρατήσεων αν και η ροή είναι χαμηλότερη ακόμη από τα συνήθη επίπεδα αυτής της εποχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλη Γιαννούλη η τουριστική κίνηση εξακολουθεί να είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι και ο ίδιος εκτιμά πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν οι επιδόσεις της περυσινής χρονιάς.

Μείωση καταγράφουν φέτος ακόμα και οι Σκανδιναβοί επισκέπτες που αποτελούν την προνομιακή πελατεία των Χανίων.

Ο Μ. Γιαννούλης, ωστόσο, εκφράζει την αισιοδοξία του πως τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθεί πλήρως ο ρυθμός κρατήσεων και αν αυτό διατηρηθεί τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, θα εξισορροπίσει μεγάλο μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής.

Στα περυσινά επίπεδα κυμαίνεται η τουριστική κίνηση στη Ζάκυνθο σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη. Η ίδια αναφέρει πως ο ρυθμός κρατήσεων αποκαταστάθηκε πλήρως αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. Ένδειξη, όπως εκτιμά, πως οι τουρ οπερέιτορ ίσως απέφευγαν να εμφανίσουν στα συστήματα κρατήσεις που είχαν, αναμένοντας την κατάληξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με την Χρ.Τετράδη, καθοριστικός είναι φέτος ο ρόλος της βρετανικής αγοράς η οποία διατηρεί τον όγκο κρατήσεών της και λειτουργεί σταθεροποιητικά για την τοπική αγορά του νησιού. Την ίδια στιγμή μείωση 50% καταγράφουν οι αφίξεις από Ρωσία που πέρυσι έφθασαν τους 25.000 επισκέπτες.

Το κλείσιμο των τραπεζών, την ίδια στιγμή, φαίνεται πως λειτούργησε καταλυτικά για τις αποφάσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών. Σύμφωνα με την Χρ.Τετράδη, οι ακυρώσεις των κρατήσεων που είχαν γίνει από Έλληνες υπολογίζεται ότι φθάνουν το 70%.

Στην Αθήνα διατηρείται το θετικό momentum που καταγράφηκε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρο Βασιλικό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Euro2day.gr το πάγωμα των κρατήσεων για τρεις εβδομάδες δεν ανέτρεψε τη θετική εικόνα, αλλά φρέναρε το ρυθμό κρατήσεων.

Ήδη, επισημαίνει, ο ρυθμός κρατήσεων έχει επανέλθει σε ικανοποιητικό βαθμό και η πληρότητα των μονάδων καταγράφει διψήφια άνοδο.

Τονίζει, ωστόσο, πως η σημαντική άνοδος επισκεπτών που διαπιστώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν αντανακλά στο ρυθμό αύξησης των κρατήσεων που καταγράφουν οι μονάδες της Αθήνας αφού πολλοί επισκέπτες κατευθύνονται σε άλλα καταλύματα, αρκετά από τα οποία είναι παράνομα.

Μύκονος και Σαντορίνη κινούνται και πάλι με τους δικούς τους ρυθμούς. Ωστόσο, παρότι οι μονάδες στα δύο νησιά καταγράφουν υψηλές πληρότητες, υπάρχουν πολλά κενά δωμάτια ακόμα και για τις δυο πρώτες βδομάδες του Αυγούστου.

Αποτέλεσμα; Να υπάρχουν και σε αυτά προσφορές που ξεκινούν από 30% (Σαντορίνη) και φθάνουν ακόμα και το 77% (σε μονάδα της Μυκόνου).