Η Κύθνος ( ή Θερμιά ) απέχει μια εφημερίδα δρόμο από το Λαύριο – plus μια κουβέντα από τον Πειραιά. Είναι λογικό να τη δείτε ως εύκολη λύση, καθώς διαθέτει μιαν αυθεντικότητα και μια ηρεμία που δύσκολα συναντάται πια ακόμη και σε μικρότερα κυκλαδονήσια. Το μάτι τρέχει ανεμπόδιστο σε γυμνές χρυσοκίτρινες πλαγιές, ακολουθεί χαμηλές κορυφογραμμές και φτάνει μέχρι το βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Ακόμη και η ομορφιά της, λιτή, θα σας χαλαρώσει χωρίς να σας κόψει την ανάσα. δεν έχει ούτε εντυπωσιακά εξοχικά, ούτε φτιαχτό κυκλαδίτικο στιλ, ούτε υπερδόμηση. Οι παραλίες παρθένες, όπου είστε εσείς με τα αλμυρίκια, άντε και κάνα ταβερνάκι. Τα beach bars ελάχιστα και το nightlife χαμηλών τόνων. Ίσως η ιδανική πρόταση αν είστε fan των χαλαρών διακοπών, με ατμόσφαιρα φιλόξενη και καθησυχαστική. Και μάλιστα σε απόσταση κοντινή από την Αθήνα, που δεν αδειάζει το πορτοφόλι σας μόνο από τα εισιτήρια.

Το νησί σε τίτλους

Κυκλάδες στον υπερθετικό βαθμό: γυμνό τοπίο, μικρά λευκά χωριά, ξωκλήσια, αμμουδερές παραλίες. Αποστάσεις όχι ιδιαίτερα μεγάλες, που απαιτούν όμως αυτοκίνητο. Τρεις-τέσσερις οι μεγάλοι οικισμοί για βόλτες και διασκέδαση, πάντα σε low profile έκδοση: ο Μέριχας –το λιμάνι–, η γραφική Δρυοπίδα, η κουκλίστικη Χώρα και τα Λουτρά.

Οι καταμετρημένες παραλίες φτάνουν τις 92, εκ των οποίων περίπου οι 10 –κατά τη γνώμη μας– είναι σίγουρα αξιόλογες. Η τοπική κουζίνα έχει γεύσεις απλές, αρχής γενομένης από τους φούρνους. Χαραγμένα μονοπάτια για πεζοπορία διασχίζουν το νησί. Ιδιαίτερα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και το εντυπωσιακό σπήλαιο Καταφύκι. Ιαματικός τουρισμός στα Λουτρά.

Ανεξίτηλες εικόνες από τα Θερμιά

Θέα στο Αιγαίο, με το χαρακτηριστικό βράχο Πιπέρι στο φόντο. Η συναρπαστική πορεία από και προς το Βρυόκαστρο, συχνά σε ανύπαρκτο μονοπάτι, με τα εντυπωσιακά αρχαία ιερά και τη συγκινητική θέα στον κόλπο της Κολώνας το γέρμα. Ο πιο χαρούμενος, «love is in the air» μπάλος που έχετε δει σε πανηγύρι, με τα ζευγάρια κάθε ηλικίας να στροβιλίζονται κυριολεκτικά στον αέρα και τους οργανοπαίχτες καθισμένους παραδοσιακά πάνω σε τραπέζι. Τα δαιδαλώδη, γραφικά σοκάκια της Δρυοπίδας. Το ιστορικό κτίριο των ιαματικών λουτρών στα Λουτρά με τις μαρμάρινες μπανιέρες. Η βαρκάδα costa costa μέχρι την αμμουδιά της Κολώνας